Advertentie

Artikel

Google Maps: 9 functies die je nog niet kent

Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

Bijgewerkt:

Google Maps is eenvoudig te gebruiken, maar de kaartendienst biedt nog veel meer dan de voor de hand liggende opties. Lees snel verder voor 9 trucs in Google Maps die je misschien nog niet kende.

We gebruiken Google Maps allemaal wel eens. Om een adres of plaatsnaam op te zoeken klik je op het vergrootglas om in te zoomen en de juiste kaart te openen. Je sleept het oranje poppetje naar de kaart en opent Street View. Je klikt op een plek voor meer informatie. Het zijn de elementaire opties van ‘s werelds populairste online kaartendienst.

Veel Maps-gebruikers gaan dan ook niet verder dan die basis en missen daarmee de interessantste functies. En omdat Google wellicht niet genoeg zichtbaarheid geeft aan deze functies, doen wij het!

Foutieve informatie corrigeren

Je komt vast wel eens foute informatie tegen op Google Maps: een winkel aan de verkeerde kant van de straat, een verkeerde straatnaam, plekken die al zijn gesloten, enzovoort. Google Maps geeft je de mogelijkheid om deze informatie te corrigeren. Klik op een locatie en vervolgens op Een bewerking voorstellen, of, als je nog de oude versie van Maps gebruikt op Meer en vervolgens op de onderstaande optie in het uitrolmenu om de locatie te bewerken.

Nu is het mogelijk om de markering tot 200 meter te verplaatsen, details van de locatie te bewerken of een probleem te melden, zoals duplicaten of een sluiting.

Zoomen met de hand (mobiel)

Op de telefoon gaat zoomen op Maps lekker makkelijk, met de hand. Hoe? Tik twee keer en schuif je vinger omhoog of omlaag om in- of uit te zoomen.

Een touch en een swipe om te zoomen (bron)

Kaart kantelen met twee vingers (mobiel)

Nog een gebaar voor de mobiele versie van Google Maps dat weinigen kennen. Schuif je over het scherm met twee vinger, dan kantel je de kaart voor- of achteruit. Dat is vooral handig (en mooi) met de sattellietweergave.

De volledige lijst van gebaren voor de mobiele versie van Maps vind je op de support-pagina van Google.

Kaarten opslaan om offline te bekijken

Ga je naar het buitenland en wil je zonder een internetverbinding toch Maps raadplegen? Dat kan!

Om een kaart op je telefoon te downloaden selecteer je een gebied, tik je op zoeken en typ je in ‘ok maps’. Vervolgens krijg je de melding dat het geselecteerde gebied in je cache is opgeslagen!

Zien waar Street View beschikbaar is

Dagelijks rijden auto’s van Google over wegen over de hele wereld om panoramische foto’s te schieten voor Street View. Maar er zijn nog vele kilometers te gaan.

Wil je zien waar Street View wel en niet beschikbaar is? Ga dan naar de officiële website voor een mooie overzichtskaart.

Slepen voor alternatieve routes

Google Maps berekent niet altijd de snelste of beste route van A naar B. Door een punt op de route naar een andere plek te verslepen, pas je zelf de route aan!

Routes maken met tussenstops

Wil je een tussentop maken op weg naar je eindbestemming? Klik dan op de +-knop en selecteer een locatie op de kaart.

Bekijk alle aanbevelingen voor een gebied

Ga je op vakantie? Ben je net verhuisd en nog niet bekend met je nieuwe omgeving? Ga naar een plek op de kaart en zoek op ‘*’ (asterisk/sterretje) om alle aanbevolen locaties tegelijk te zien.

Bekijk al je activiteiten op Google Maps

De volledige geschiedenis van al je activiteiten op Google Maps, zie je terug door naar ‘history.google.com’ te gaan en vervolgens links te klikken op Maps. Vanaf daar is het ook mogelijk om eerdere zoekopdrachten te verwijderen, mocht je dat willen.

Een soortgelijke optie vind je via de -knop in de mobiele applicatie, pal naast het zoekvak. Eén tik en je ziet een aantrekkelijke samenvatting van al je activiteiten.

Google Maps: makkelijk te gebruiken, met een diepere laag

Zoals alle Google-applicaties staat Maps bekend om zijn eenvoud, maar herbergt en verbergt het een aantal handige geavanceerde functies. Dat doet Google om de interface gemakkelijk, overzichtelijk en niet te vol te houden. Het merendeel van bovenstaande trucs hebben we dan ook ontdekt door zelf op avontuur te gaan in Google Maps. Doe hetzelfde en misschien vind je er nog veel meer!

Wat is jouw favoriete trucje in Google Maps?

Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

Misschien interesseert je ook

 1. Update van Google Maps voor iOS met betere toegang tot navigatie

  Update van Google Maps voor iOS met betere toegang tot navigatie

  Lees meer
 2. Google Maps voegt routebeschrijving voor meerdere locaties toe

  Google Maps voegt routebeschrijving voor meerdere locaties toe

  Lees meer
 3. Google Maps toont betaalde resultaten tussen zoekopdrachten

  Google Maps toont betaalde resultaten tussen zoekopdrachten

  Lees meer