Advertentie

Artikel

Google Maps “In Uw Buurt”: hebben we deze reisassistent wel nodig?

Google Maps “In Uw Buurt”: hebben we deze reisassistent wel nodig?
Pier Francesco Piccolomini

Pier Francesco Piccolomini

Bijgewerkt:

Met de ‘In Uw Buurt’-functie verandert Google Maps de manier waarop navigatie-apps werken. Dankzij deze functie werkt Google Maps voortaan als een persoonlijke reisassistent. Dat heeft zo z’n voor- én nadelen.

Wat betekent reizen voor jou? Avontuur? Ontspanning? Plezier? En waar haal je de informatie over je bestemming vandaan? Vraag je de locals om advies? Koop je een reisgids? Ga je liever op reis zonder je in te lezen over je vakantieland? Of vertrouw je op het internet en gebruik je je smartphone als metgezel?

Deze laatste optie wordt steeds populairder. Dankzij mobiel internet en de geïntegreerde GPS is je telefoon een bron van actuele en praktische informatie voor op reis geworden.

Nu Google Maps voor Android en iOS de ‘In Uw buurt’-functie heeft toegevoegd, is je smartphone niet alleen een handig hulpmiddel, maar een volledige reisgids. Je krijgt informatie over je directe omgeving op een presenteerblaadje, aangepast aan de tijd van de dag en de weersomstandigheden: zowel toeristische informatie als de onvermijdelijke reclame schreeuwen om aandacht.

Laten we eens kijken wat Google Maps In Uw Buurt allemaal te bieden heeft.

Hoe werkt Google Maps In Uw Buurt?

De knop om naar ‘In Uw Buurt’ te gaan, bevindt zich aan de rechterzijde van het scherm.

De informatie die je in de functie vindt, bestaat zowel uit culturele als commerciële informatie. Denk hierbij aan musea, culturele trekpleisters, maar ook restaurants, hotels en winkels.

Tot zover niets nieuws. Je kunt het aanbod echter naar jouw wensen aanpassen. In de verschillende uitrol-menu’s kies je de maximale afstand die je wilt afleggen en het tijdstip waarop je wilt reizen.

Kies de afstand

Met deze optie kies je de maximale duur van je wandeling of autorit naar de plek van bestemming. Wil je bijvoorbeeld een restaurant op minder dan 10 minuten lopen, dan selecteer je deze optie en krijg je alleen restaurants in de directe omgeving te zien. Vervolgens kies je eenvoudig voor een nauwkeurige routebeschrijving naar de eetgelegenheid.

Kies het tijdstip van de dag

Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een culturele activiteit voor de volgende ochtend tijdens je stedentrip in Barcelona, dan selecteer je alleen dat tijdstip. Op die manier worden er geen activiteiten voor in de avond getoond.

Daarnaast houdt In Uw Buurt ook rekening met de weersomstandigheden. Met ander woorden: als je in de New York bent en het regent de hele dag, wordt een openluchtevenement in Central Park niet beschouwd als optie. Een bezoek aan het American Museum of Natural History is op zo’n dag een beter idee.

De prijs van het gemak

Naast het zoeken naar een leuke bezigheid op het moment zelf, kun je de In Uw Buurt-functie ook gebruiken om je activiteiten in de toekomst te plannen. Je hoeft hierbij weinig gegevens in te voeren, want alles is tegenwoordig al te vinden in Google Maps.

Wat winnen we en wat verliezen we als reizigers met het gebruik van In Uw Buurt? In het kort: we krijgen een keur aan informatie over de vakantiebestemming, maar we verliezen de spontane romantiek van het reizen. Want wat is er nu leuker dan zelf de culturele hotspots te ontdekken en per toeval de pareltjes in de omgeving tegen te komen?

Uiteraard begint je reis vaak al met de voorpret. Je zoekt naar informatie via Google Maps In Uw Buurt, vraagt je vrienden om advies en creëert op die manier alvast een verwachtingspatroon van je reis. Met het vooruit plannen via In Uw Buurt loop je het risico dat je de reis automatiseert. Je smartphone vertelt je namelijk wat je moet doen op ieder moment van de dag.

Daarnaast moeten we rekening houden met een ander probleem. De adviezen die we via In Uw Buurt meekrijgen zijn niet zo belangeloos als je op voorhand zou denken. Net als ieder ander bedrijf is het belangrijkste doel van Google om winst te maken. En dat doen ze via de verkoop van advertenties, ook in de nieuwe Google Maps-functie. In Uw Buurt heeft daarom de neiging om bij Google adverterende bedrijven voorrang te geven in de zoekresultaten. Dat is natuurlijk niet geheel in het belang van de reiziger.

Begrijp me niet verkeerd, In Uw Buurt kan absoluut van pas komen in uiteenlopende situaties. Laat technologie echter niet de overhand krijgen op reis. Gebruik je verschillende reis-apps op je smartphone daarom met mate, laat de rest over aan je drang naar het onbekende en ontdek nieuwe plekken met behulp van je nieuwsgierigheid. Goede reis!

Lees ook:

Pier Francesco Piccolomini

Pier Francesco Piccolomini

Misschien interesseert je ook

 1. Update van Google Maps voor iOS met betere toegang tot navigatie

  Update van Google Maps voor iOS met betere toegang tot navigatie

  Lees meer
 2. Google Maps voegt routebeschrijving voor meerdere locaties toe

  Google Maps voegt routebeschrijving voor meerdere locaties toe

  Lees meer
 3. Google Maps toont betaalde resultaten tussen zoekopdrachten

  Google Maps toont betaalde resultaten tussen zoekopdrachten

  Lees meer